" DE POTI SA MA AJUTI, NU-NTOARCE CAPUL,

IN LOCUL MEU PUTEA FI ALTUL,

PUTEA FI CHIAR COPILUL TAU

CE BINE CA NU E....SUNT EU... "

marți, 28 iunie 2011

Oameni remarcabili sau autisti celebri ? Ambele variante, la fel de adevarate ...

   Există oameni care au reuşit să îşi depăşească condiţia de autist şi să creeze lucruri extraordinare. Profesoara Temple Grandin, artistul Stephen Wiltshire sau scriitoarea Donna Williams sunt câteva personalităţi contemporane celebre care au fost diagnosticate cu autism. Datorită faptului că au o imagine de ansamblu extraordinar de dezvoltată şi că fac conexiuni rapide, autiştii pot fi adevărate genii.
  Temple Grandin(63 de ani), o americancă care nu a putut vorbi până la vârsta de 5 ani, este în prezent profesoară la Colorado State University (SUA). Este foarte cunoscută, mai ales prin bestsellerurile despre comportamentul animalelor şi autism. Totodată, ea a revoluţionat industria zootehnică, inventând noi dispozitive pentru ferme şi abatoare.
   O altă autistă celebră este australianca Donna Williams (scriitoare, compozitoare, scenaristă, consultant în autism) care abia la vârsta de 20 de ani a fost diagnosticată cu această boală.Scriitoarea a reuşit să vorbească abia la 9 ani, iar la 10 ani, după ce s-a refugiat în stradă din cauza faptului că nu mai suporta zgomotul unei petreceri de acasă, o profesoară i-a spus mamei ei că Donna ar avea autism. În anii ’70 familiile în care existau persoane autiste erau stigmatizate.
   Născută în 1963, Donna a scris mai multe cărţi, printre care şi autobiografia “Nobody Nowhere: The Extraordinary Autobiography of an Autistic Girl”, un bestseller. Împreună cu Jim Sinclair (psiholog şi activist pentru drepturile autiştilor)  a fondat Autism Network International, o asociaţie pentru integrarea persoanelor cu această deficienţă. Autist şi el, Jim Sinclair a reuşit să vorbească abia la vârsta de 12 ani.
  
A pictat Roma după o scurtă plimbare cu elicopterul deasupra ei

   În vârstă de 36 de ani, artistul autist Stephen Wiltshire are propria galerie de artă permanentă în “Royal Opera Arcade, Pall Mall” din Londra.  Supranumit “Camera vie de filmat”, Stephen Wiltshire are capacitatea de a desena panorame doar din amintiri.
  El a rămas orfan de tată la vârsta de 3 ani, când a şi fost diagnosticat cu autism. Wiltshire nu a vorbit până la 5 ani. Mama sa l-a trimis la Queensmill School din Londra, o şcoala pentru copiii cu nevoi speciale, unde i-a fost descoperit talentul la desen. Desena, în special, peisaje imaginare de după cutremur şi maşini. A fost încurajat de către profesori, care i-au trimis desenele la diverse concursuri.
   In ianuarie 2006, artistul a fost numit de către Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii Membru al Ordinului Imperiului Britanic pentru contribuţia lui în artă. În acelaşi an, încurajat de sora sa, Annette, Stephen şi-a deschis propria galerie de artă în partea de sus a “Royal Opera Arcade”.
  Stephen Wiltshire a desenat Roma în 3 zile doar din amintiri după o plimbare de numai 45 de minute cu elicopterul deasupra oraşului. Panorama Romei este atât exactă încât în desen se disting toate coloanele celebrului Panteon. Totodată, după un drum asemănător de 20 minute, Stephen şi-a petrecut o săptamână desenând priveliştea Hong Kong-ului. El a ajuns la un palmares de circa 20 oraşe, printre care Frankfurt, Madrid, Dubai, Ierusalim, Londra sau New York, pe care le-a desenat din memorie.

Savanţi autişti: Einstein şi Newton

  Michael Fitzgerald, profesor de psihiatrie la Colegiul Trinity din Dublin, a publicat în 2008 un studiu prin care afirma că multe personalăţi marcante din ştiinţă, politică sau arte, precum Albert Einstein, George Orwell,  Isaac Newton sau Samuel Beckett ar fi avut tulburări de spectru autist (TSA), inclusiv sindromul lui Asperger  (manifestat  prin comportament repetitiv care afectează capacitatea de a comunica şi interesul excesiv pentru un domeniu îngust sau faţă de un aspect restrâns al unui fenomen mai complex).
Potrivit lui Fitzgerald, TSA, creativitatea şi geniul au cauze genetice comune.
  Charles Darwin (născut în Anglia în 1809), care a revoluţionat ştiinţa prin teoria evoluţiei speciilor şi a  selecţiei naturale, ar fi avut Asperger. Savantul fost un singuratic în copilărie şi era obsedat de colecţii şi catalogări.
  Despre Albert Einstein se spune că ar fi avut sindromul Aspenger înainte de vârsta de şapte ani. A fost un singuratic şi a învăţat greu să citească în primii ani ai vieţii. Ulterior, el repeta obsesiv fraze şi ţinea prelegeri confuze, chiar şi când era mai în vârstă. Totodată, se mai spune că a lucrat într-un birou de brevete pentru că era prea dominator pentru a lucra la o universitate. Este celebră şi o anecdotă în care autorul teoriei relativităţii a perceput o trăsură neagră cu coviltir ca fiind tabla sa de scris de acasă şi a început să aştearnă formule matematice pe ea. La un moment dat, trăsura a plecat, iar el s-a speriat, neînţelegând cum de tabla s-a pus în mişcare.
   Un alt personaj celebru, savantul Isaac Newton, era atât de prins de muncă încât uita să mânânce chiar şi trei zile. Era destul de violent cu puţinii săi prieteni şi ţinea cursuri în săli în care nu se mai afla nimeni în afară de el.
  Simone Weil, scriitoarea franceză pasionată de filozofie, şi filozoful Samuel Beckett ar fi fost la rândul lor autişti, potrivit profesorului Fitzgerald

 
Autismul si genialitatea


   Acelasi  cercetator scotian,  Michael Fitzgerald ,face legatura genetica intre autism si geniu, gasind numeroase trasaturi de autism la mari ganditori ai lumii.   El a sustinut prin mai multe lucrari si la mai multe conferinte in Londra ca exista asemanari frapante care leaga tulburarile produse de autism si creativitatea geniilor, informeaza Daily Telegraph. Potrivit cercetatorului, Isaac Newton, Albert Einstein, George Orwell, H. G. Wells si Ludwig Wittgenstein sunt exemple de oameni faimosi si geniali care au dat semne in timpul vietilor ca ar avea autism. De asemenea, compozitori precum Beethoven, Mozart, scriitorul Hans Christian Andersen si filosoful Immanuel Kant, au primit cu totii un diagnostic post-mortem de autism. Psihiatrul crede ca atat autismul cat si genialitatea isi au originea in gene comune, astfel incat exista tulburari psihice care isi au si partea lor pozitiva precum aceasta boala. “Nu stim care sunt inca aceste gene sau cate sunt, dar avem in vedere mai multe gene cu efect redus. Fiecare caz in parte este unic pentru ca oamenii au un numar variat de gene implicate in aceste trasaturi. Acestea dau oameni foarte concentrati, care nu se incadreaza in sistemul scolar, care de cele mai multe ori au foarte putine relatii sociale. Pot fi foarte paranoici si incapatanati si, uneori, au un comportament foarte moral si etic.” De asemenea, ei pot sa se concentreze asupra unui subiect pentru 20 si chiar 30 de ani fara sa tina cont de ceea ce spun alti oameni, astfel incat pot sa faca intr-o viata ceea ce altii ar fi facut in trei sau patru.
   Profesorul Fitzgerald a ajuns la aceste concluzii dupa ce a comparat trasaturile de character ale aproximativ 1.600 de oameni diagnosticati cu autism cu biografiile oamenilor celebri amintiti. Psihiatrul aminteste de incapatanarea cu care Wittgenstein putea sa se concentreze pe un subiect fara sa tina cont de ceea ce spun altii, sau cum Newton putea sa lucreze pentru zile intregi fara sa bage de seama ca nu a mancat sau ca e zi sau noapte; se stie, in plus, ca Einstein nu a prea avut bune legaturi cu sistemul scolar.  Bineinteles ca nu insemna ca orice om concentrat pe un proiect important pentru viata lui este autist, iar cei superficiali , care nu se pot concentra cinci minute ar fi normali. Pe de alta parte, genele nu determina oamenii ci ii pot predispune; de aceea, inclinatiile personale joaca un mare rol in conturarea caracterului
Un băiat autist în vârstă de 12 ani dezvoltă o nouă teorie a relativităţii   Jacob Barnett, în vârstă de 12 ani, i-a uimit până şi pe profesorii de la Institutul de Astrofizică Princeton din Statele Unite, după ce mama sa le-a trimis acestora un videoclip în care băiatul utiliza unele dintre cele mai dificile concepte matematice pentru a dezvolta o nouă teorie a relativităţii, scrie Daily Mail.
  Tânărul Jacob, diagnosticat cu sindromul Aspergers, o formă mai uşoară de autism, are un IQ de 170, mai mare decât cel al lui Albert Einstein, al cărui IQ era de 160.
   Jacob este deja la facultate, iar profesorii lui cred că băiatul ar putea lucra deja în cercetarea doctorală. Băiatul a învăţat singur analiză, algebră, geometrie şi trigonometrie şi le dă meditaţii colegilor de clasă, care sunt mult mai mari decât el.
  Cu un IQ de 170 (mai mare decât Albert Einstein, al cărui IQ era de 160), Jacob este deja la facultate, iar profesorii lui spun că băiatul ar putea lucra deja în cercetarea doctorală.
 Jacob lucrează la ceea ce el susţine că este "varianta îmbunătăţită a teoriei relativităţii".
Mama sa a trimis Institutului de Astrofizică din Princeton un videoclip în care Jacob îşi explică teoria.
   Unul dintre profesorii instituţiei, Scott Tremaine, a confirmat autenticitatea teoriei, spunând: "Sunt impresionat de pasiunea lui pentru fizică şi de câte ştie la o vârstă atât de fragedă. Teoria pe care o propune implică unele dintre cele mai grele probleme din fizică. Oricine poate rezolva aşa ceva se înscrie pentru premiul Nobel".


  
Persoane publice care sufera de autism . Unele persoane publice afectate de aceasta boala au discutat deschis despre cum le afecteaza viata.
* Gary Numan, muzician
* Peter Tork, muzician si actor
* Satoshi Tajiri, creatorul desenelor Pokemon
* Matt Savage, muzician

  Au circulat o serie de speculatii cu privire la anumiti actori, muzicieni, artisti si alte persoane cunoscute.
In timp ce unele rapoarte sustin ca anumite celebritati, printre care Keanu Reeves, Woody Allen si Bill Gates, au o forma de autism, nu pare sa existe nici o dovada solida pentru a sprijini aceste speculatii.

     Parintii celebri care au copii bolnavi de autism .

Multi copii se nasc sub lumina reflectoarelor datorita faimei parintilor lor, iar unii dintre ei au ajuns deja cunoscuti in lume din cauza bolii de care sufera. Vedetele care sunt parintii acestor copii cu autism au o mare influenta in sporirea gradului de constientizare cu privire la aceasta tulburare. Unii dintre ei si-au dedicat mult timp si energie pentru a sustine aceasta cauza. Cateva vedete care au copii cu autism:

  •  Jenny McCarthy – are un fiu de 8 ani, iar pentru a sustine constientizarea a participat la evenimente, actiuni caritabile, a scris carti si a vorbit in emisiunile ei despre aceasta boala
  • Gary Cole – are o fiica de 17 ani
  • Toni Braxton – un fiu de 8 ani
  • Aidan Quinn – o fiica
  • Joe Mantegna – un fiu
  • John Travolta – un fiu care a murit in anul 2009
  • Sylvester Stallone – un fiu de 32 de ani

marți, 14 iunie 2011

SCRISOARE DESCHISA: "Nu ii ocoliti in parc pe copiii nostri cu autism"

Recent, parintii micutilor cu autism au transmis mamicilor si taticilor care au copii normali o scrisoare deschisa prin care ii roaga sa fie binevoitori. Ii redam si noi continutul, pentru ca merita sa fie citita:
„In marea lor majoritate, copiii cu autism nu au parte de o copilarie fericita, asa cum fiecare copil o merita. Au dificultati in comunicarea sociala, in relationarea cu ceilalti copii de varsta lor sau cu adultii, dificultati in imaginatia sociala (au interese limitate, activitatile lor pot fi repetitive, stereotipe, caci nu stiu cum sa se joace cu jucariile sau cu ceilalti), multi au dificultati senzoriale (pot fi mai sensibili decat un copil obisnuit la sunete, lumina, atingere, pot avea probleme de echilibru). Toate acestea le fac invatarea mult mai dificila, la fel si integrarea in scoala si societate. Viata de zi cu zi este o lupta si un imens efort pentru ei, caci trebuie sa invete pas cu pas, prin abordari speciale, dificile pentru ei, tot ce un copil obisnuit, prinde din zbor din experientele zilnice. Viata este si mai grea pentru parintii lor.

Familiile copiilor cu autism resimt zi de zi aceste dificultati ale copilului, trebuie sa faca fata consecintelor acestor dificultati, problemelor ce apar la tot pasul acasa, la scoala si in comunitate. Atunci cand sunt pe strada, in autobuz, in magazin, la biserica, intr-o sala de spectacol, ba chiar si in scoala de masa, locuri unde oamenii nu cunosc problemele copiilor cu autism, parintii au parte de reactii de respingere, de dojenire ca nu si-au educat copilul, daca acesta are manifestari de furie etc, sau de compatimire. Daca va puteti imagina cum se simt…
Acesti parinti isi doresc cu ardoare altceva: intelegerea faptului ca copilul lor nu poate sa se poarte ca toti ceilalti pentru ca este altfel, respectul din partea celorlalti si nu compatimirea, dar si sprijinul in situatii problematice sau de criza ale copilului.
Daca ii intrebati pe parintii copiilor cu autism ce isi doresc cel mai mult pentru copilul lor, mai toti va vor spune: sa aiba prieteni. insa cei mai multi nu au prietene, traiesc in izolare sau au parte chiar de batjocura celorlalti copii, ceea ce este dureros si cu consecinte grave asupra starii sale psihice.
Daca sunteti parinti sau bunici ai unui copil tipic, obisnuit, va rugam si va invitam sa nu ii ocoliti in parc pe copiii nostri cu autism, sa nu va speriati de includerea lor in clasa sau scoala unde invata copilul dumneavoastra, sa va invatati copilul sa fie pozitiv si de sustinere fata de cei care nu sunt la fel ca el. in acest fel, ii puteti invata pe copii sa fie OAMENI!” (Sursa: Autism Romania)